Povodom 3. Januara i 79 godina od oslobođenja grada danas je u sali Centra za kulturu održana svečana sjednica Skupštine opštine.

Svečana sjednica Skupštine počela je minutom ćutanja kojom je odata počast stradalim rodoljubima, nevinim žrtvama, svim onima koji su dali živote za slobodu.

"Njihovom hrabrošću i odlučnošću da časno ne žaleći ni svoje živote za pobjedu i slobodu izvojevana je sloboda i udareni čvrsti temelji na kojima gradimo i razvijamo naše Bijelo Polje i Crnu Goru u miru i slobodi. Kao multietnička i multikonfesionalna sredina Bjelopoljci s posebnim osjećajem i pažnjom čuvaju i njeguju univerzalne vrijednosti utemeljene u toku narodnooslobodilačke borbe" - istakao je predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Ernad Suljević.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je svim građankama i građanima čestitao Dan oslobođenja grada i istakao da je današnji dan ovjenčan slavom rodoljuba, te da obavezuje i putokazuje nepobjedivoj ideji građanske koncepcije, da su mir, tolerancija i nadnacionalna svijest zalog prošlosti i stubovi evropske budućnosti.

"Zato poziv svim progresivnim snagama i pojedincima, posebno cijenjenoj dijaspori da udružimo znanje i resurse, i zajedno damo doprinos boljitku Bijelog Polja, na kojoj god poziciji se nalazili. Samo zajedno i udruženi možemo doprinijeti napretku, da kao svoji na svome dostojno živimo evropskim standardom života, zarad sadašnjih i budućih generacija" - kazao je predsjednik Smolović.

On je istakao da je u protekloj godini lokalna samouprava uradila puno projekata i programskih aktivnosti. Ali da zbog nedovoljnog razumijevanju značaja kapitalnih razvojnih projekata, na kojoj počiva perspektiva sjevera Crne Gore nije se puno odmaklo na projektima u turizmu.

"Uz maksimalan napor i angažovanje, ipak smo postigli zavidne rezultate u onome što je od nas zavisilo. Nadamo se da dolaze bolji dani kada će ekonomija prevazići političke teme, te su uspjeh mjeriti zalaganjem i postignutim rezultatima" - istakao je on.

Položeni vijenci na Spomenik palim borcima

Kako tradicija nalaže, sjednici je prethodilo polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima.

Povodom 3. januara, Dana oslobođenja Bijelog Polja, delegacije Opštine, UBNOR-a i antifaštisa, OBNOR-a Bijelog Polja, Prijepolja, Berana i Pljevalja, kao i političkih partija, DPS-a, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Pokreta Evropa sad, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Ujedninjene demokratske akcije, položili su cvijeće na Spomenik palim borcima.