Savjet za zaštitu životne sredine Opštine Bijelo Polje, organizovao je danas panel diskusiju na temu „Problem zagađenja vazduha na području opštine Bijelo Polje“.

Ispred Vlade Crne Gore prisutnima se obratio ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, koji je istakao da su kratkoročna rješenja za smanjenje zagađenosti vazduha u ovoj opštini poboljšanje programa energetske efikasnosti kroz subvencije na klime, ali i ugradnja solarnih panela. Na duže staze trebalo bi razmišljati o procesu toplifikacije, poručuje ministar.

"Moja posjeta je odraz velikog poštovanja koje osjećam prema građanima Bijelog Polja i potreba da dođem ovdje i da im poručim da su njihovi problemi nešto što će biti prioritet u radu ove vlade", poručio je Mujović.

On je na panelu istakao šta je opravdana opcija u kojim pravcima može djelovati.

"Ideja je da obezbijedimo dovoljna stredstva za poboljšanje programa energetske efikasnosti. Građani će već od 4. marta moći da se prijave za subvencije pri nabavci klima. Podržavamo akciju ugradnje solarnih panela, i ovo su neki objektivni načini kako se najbrže mogu riješiti ovi problemi Dugoročno bi se moralo raditi na toplifikaciji Bijelog Polja", poručio je Mujović.

Svoje viđenje problema iznio je i predsjednik Opštine Petar Smolović, koji je kazao da građani Bijelog Polja očekuju čist vazduh, a da podaci pokazuju da je ovaj grad jedan od najzagađenijih, te ponovio da kratkoročno rješenje jeste u subvencionisanju električne energije. 

“Kada govorimo o energetskoj efikasnosti, postavlja se pitanje da li je moguće sprovesti enegetsku izolovanost 14 hiljada ložišta i da li su građani finansijski u mogućnosti da sprovedu to. Uzevši u obzir veliku nezaposlenost, pitanje je da li građani imaju 4 hiljade eura za fasadu i 15 hiljada eura za toplotne pumpe. I pored subvencija koje daje država mislim da je u praksi to veoma teško izvodljivo” – naveo je predsjednik Opštine Bijelo Polje.

Panel diskususiji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, predstavnici Centra za ekotoksikološka ispitivanja, odbornici u lokalnom parlamentu, poslanici u državnom parlamentu iz Bijelog Polja, kao i predstavnici organizacija civilnog sektora.

Uvodna izlaganja na panel diskusiji imali su predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Ernad Suljević i predsjednica Savjeta za zaštitu životne sredine Opštine Bijelo Polje Suada Zoronjić.