Sa 10 mečeva postao je juniorski viceprvak Evrope, sa 20 bronzani u Sofiji u uzrastu mladih na najvećoj smotri Starog kontinenta, a jubilarni, 30. meč u karijeri bio je na najvećoj pozornici za zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u boksu za mlade u Jerevanu - 18-godišnji Mirko Šarčević je pobjedom ispisao slavnu stranicu crnogorskog boksa, ali svakako i najveći uspjeh u pojedinačnom sportu za Bijelo Polje.

A njegov grad znao je da proslavi uspjeh, pošto je u prepunoj sali Centra za kulturu upriličen nevjerovatan doček bokseru Bijelog Polja, uz ovacije i njegovom treneru Mugoši Kovačeviću.

Šarčević je sa četiri efektne pobjede nadvisio sve rivale za zlato u glavnom gradu Jermenije, a u finalu je uspio da se izbori i sa hukom prepunih tribina koje su podržavale domaćeg boksera, Agvana Aleksijana. Uzalud, sjajnim lijevim krošeom u kombinaciji sa nevjerovatno preciznim i tačnim desnim direktom, Jermenu nije pomogla ni blaga pristrasnost sudija. Izgubio je sa 3:1.

- Ako se izuzme taj huk, buka sa tribina, meni je finalni meč sa sportskog aspekta bio jedan od lakših na šampionatu. Najteži mi je bio polufinalni protiv Rusa Ramazana Magomedkanova, ali sam ga odlično upoznao tokom priprema u Moskvi. Tamo smo uz nadzor trenera selekcije Sergeja Kudravšjova bili na pripremma i čak dva puta sam sparingovao sa Magomedkanovim. Pri tome sam pazio da se ne odam, a trener je odličan poznavalac ruske škole i taktički sam bio pripremljen. Uostalom, znao sam da mogu da pobijedim svakog - priča za "Vijesti" prvak Evrope u boksu u kategoriji do 80 kilograma.

On se zahvalio na dočeku na aerodromu u Podgorici organizaciji Boskerskog saveza, ali i sugrađanima koji su mu upriličili nevjerovatnu proslavu!

Šarčević je nevjerovatan talenat krunisao srebrom na prvom velikom takmičenju - Evropskom prvenstvu za juniore u Gruziji, kada je nepravedno odlukom sudija u finalu uskraćen za zlatnu medalju, iako je nadvisio rivala iz Rusije.

Već naredne, prošle godine u prvoj omladinskoj godini došao je do evropske bronze, a sada je u ravnopravnoj borbi sa vršnjacima pokazao da je najbolji u Evropi.

- Nije bilo lako, ali odlično sam se pripremao u klubu, Bijelo Polje, sa trenerom Kovačevićem, a formu sam do maksimuma podigao u Moskvi, gdje su na pipremama bili sve najbolji bokseri iz Evrope. Ni to što je Magomedkanov boksovao 150 puta, a ja tek 30 se nije pokazalo kao hendikep, jer su skoro svi moji mečevi bili međunarodni. Osim protiv Rusa, težak mi je bio i meč protiv tamnoputog Njemca Stivena Učene Ndoke, ali sam uspio da se prilagodim. Ušao sam spreman i prepun samopouzdanja i to sam demonstrirao u svim borbama. Uostalom, ovo takmičenje je bilo najznačajnije u mom uzrastu u ovoj kalendarskoj godini i sada idemo dalje, jer od naredne prelazim u seniore - zaključio je Šarčević.

Bokser Bijelog Polja na putu do finala u Jerevanu eliminisao je Hrvata Luiđija Šalova, Njemca Ndouku, u poufinalu Rusa Magomedkanova a u finalu domaću nadu Aleksejeva.

 

Izvor: vijesti.me