Crna Gora je prva država u Evropi bez inficiranih koronavirusom, to je podjednako uspjeh države, njenih institucija, i svakog pojedinca, naša zemlja je od danas i po rezultatu koji je ostvarila u borbi sa nevidljivim i nepoznatim neprijateljem poznata na svim meridijanima, sada se fokusiramo na očuvanje i oporavak naše ekonomije, radnih mjesta i standarda naših građana, i tu ćemo bitku dobiti uspješno – poručio je predsjednik Vlade Duško Marković na konferenciji za medije održanoj dan nakon što je Institut za javno zdravlje proglasio da u našoj zemlji više nema oboljelih od COVID-a 19.

„U ime Vlade i svoje lično čestitam svima koji su bili na prvoj liniji odbrane: Ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, farmaceutima i svim zaposlenima u zdravstvu; Pripadnicima policije, službe bezbjednosti i vojske koji su se starali o primjeni mjera o istovremeno čuvali red i mir, i sigurnost svakog građanina; Ništa manje – i svim pripadnicima inspekcija, službi zaštite, poštanskim službenicima, volonterima, i zaposlenima u gradskim službama; Posadama aviona, aerodromskim službama i transportnim radnicima; Zaposlenima u supermarketima i trgovinama, koji su svakodnevno pružali usluge, ne dozvolivši scenarije nepreglednih redova, praznih rafova i nelagode u našim kućama. Dužnu zahvalnost iskazujem prosvjetnim radnicima, koji su obezbijedili kontinuitet nastave i odgovorili mom zahtjevu da se nastavni program organizuje van učionica i od kuće. Zbog toga naša djeca za 15 dana završavaju školu, i ne ponavljaju školsku godinu! Iskazujem poštovanje svima koji ste bili u karantinima i samoizolaciji, i svima koji ste ostali kod kuće i na svaki način poštovali mjere i preporuke – jer ste tako sačuvali i sebe od drugih i druge od sebe; Ovo je prilika da kažem da je više od pet hiljada pojedinaca i kompanija koji su prepoznali potrebu i dali donacije. A mi smo sačuvali svaki priloženi euro, i od tog novca ćemo graditi klinike koje će služiti našem društvu i javnom zdravlju! Zahvalnost dugujemo novinarima i medijima – jer ste o svemu objektivno i pravovremeno informisali; Zahvalan sam službenicima u državnoj administraciji i članovima operativnih štabova, koji su pokazali sposobnost da brzo donose ispravne odluke, i sprovode ih sa potrebnom preciznošću. Zahvaljujem se i PR timu koji se stavio na raspolaganje Institutu za javno zdravlje. Naše institucije nijesu čekale naredbe, već su od prvog trenutka stale u odbranu građana, i njihovog života i zdravlja. To je najbolji odgovor kritizerstvu da u našim institucijama stanuju nerad i neznanje, i najbolja potvrda da država i građani imaju na koga da se oslone“ – rekao je Premijer.

Rezultat na koji možemo biti ponosni obavezuje nas

Predsjednik Vlade je ocijenio da na rezultat možemo biti ponosni, ali da taj i obavezuje da nastavimo sa odgovornim odnosom kako bismo prevazišli posljedice ekonomske krize koja nas je pogodila, i preduprijedili eventualno novi talas epidemije ako do njega dođe.

Premijer je kazao da ovaj rezultat došao sam od sebe, naprotiv, i podsjetio na način na koji se naša zemlja proteklih mjeseci suprotstavljala pandemiji.

„Dozvolite da napomenem da je Nacionalno kooridnaciono tijelo zasijedalo praktično svaki drugi dan i održalo 35 sjednica na kojima je donijeto 69 naredbi. Da je Crna Gora uspjela da – bez uvođenja vanrednog stanja, i bez policijskog časa, bude posljednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovan virus. I da bude prva država u Evropi koja ga je pobijedila. Naša strategija je da uvijek budemo korak ispred. Reagovali smo na prvu pojavu virusa u zemljama Evrope. Podsjetiću, prva mjera donijeta je još 9. januara, a prva restrikcija za putnike u međunarodnom saobraćaju 15. januara, dakle dva mjeseca prije registrovanog slučaja obolijevanja. Blagovremenim formiranjem Nacionalnog koordinacionog tijela osigurali smo jedinstveno krizno planiranje, jedinstvenu koordinaciju institucija i pravovremenost u informisanju javnosti“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je podsjetio da Crna Gora nije zatvarala granice za naše državljane te da je obezbijedila dovoljno medicinske opreme i zaštitili sve koji su bili izloženi neposrednoj opasnosti.

„Na taj način rasteretili smo naš zdravstveni sistem. To je bio naš glavni cilj – da bolnice ne napunimo oboljelima. Odlučili smo se da virus zaustavimo na granicama Crne Gore. A na unutrašnjem planu – da ne dozvolimo da se on uvuče u naše domove. Zato smo i uspjeli“ – kazao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio na dva donijeta paketa ekonomskh mjera i najavio treći koji je usmjeren na oporavak naše ekonomije i pomoć preduzetnicima i građanima.

Uskoro otvaranje granica i drugo ublažavanje mjera

„Od danas, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, sa svojih osam operativnih štabova, i preko stotinu uključenih ljudi po dubini, ima zadatak da pronađe najbolja rješenja koja će omogućiti pokretanje naše ekonomije, otvaranje granica i dolazak turista, i dalje ublažavanje mjera koje su od uticaja na unutrašnje prilike i život građana. Namjera nam je da već od sljedeće sedmice otvorimo vrtiće, predškolske ustanove, igraonice, bisokope i pozorišta; Da omogućimo ograničenom broju publike praćenje sportskih događaja uz poštovanje mjera zaštite. Biće dozvoljena organizacija krštenja, svadbi, i porodičnih veselja – takođe uz zdravstveno-bezbjednosne mjere i ograničenja u broju prisutnih. A u skladu sa sačinjenom procjenom u prvim danima juna očekuje se otvaranje granica sa zemljama koje ispunjavaju odgovarajući epidemiološki kriterijum Instituta za javno zdravlje. U ovom trenutku glasi da je to najviše 25 oboljelih na 100.000 stanovnika i prve zemlje sa kojima ćemo otvoriti granice su: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka i moguće neke zemlje u regionu dok se naredba ne donese i stupi na snagu. Globalna kretanja ukazuju i na proširenje kruga država prema kojima bismo mogli otvoriti granicu. To će pokrenuti našu vazdušnu i avio industriju, podstaći naš turizam i omogućiti rad u vezanim djelatnostima“ – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

CG je danas prepoznata kao Corona Free država

„Od danas je Crna Gora posebna i po rezultatu koji je ostvarila u borbi sa nevidljivim i nepoznatim neprijateljem. Zbog toga još jednom čestitam Nacionalnom koordinacionom tijelu na odličnom i strateškom upravljanju tokom epidemije koronavirusa. Danas smo već na terenu očuvanja i oporavka naše ekonomije, očuvanja radnih mjesta i standarda naših građana. Uvjeravam vas da ćemo i ovu bitku dobiti uspješno kao što smo dobili i prethodnu na očuvanje zdravlja i životâ naših građana. Budimo odgovorni i solidarni za dobro naše Crne Gore“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na konferenciji za medije.

Najvažnije je bilo partnerstvo sa građanima

Odgovarajući na pitanja novinara predsjednik Vlade je kazao da ne postoji ništa što smo mogli uraditi, a da nijesmo uradili. Najvažnijom odlukom predsjednik Vlade smatra vizionarski pristup našeg zdravstvenog sistema i pogotovo Instituta za javno zdravlje koji su prve preporuke dali oko dva mjeseca prije prvog slučaja u našoj zemlji. Premijer je važnim ocijenio i uspješnu organizaciju karantina i samoizolacije.

Premijer je kazao da se ključnim opredjeljenjem pokazalo partnerstvo sa građanima. U prilog tome je naveo da je Crna Gora država koja je imala među najvećim stepenima sloboda za građane. „Donijeli smo najbolje odluke. Ovo je zajednički rezultat i institucija i pojedinaca u njima, i građana koji su slijedili sve te preporuke. I zbog toga smo danas u prilici da slavimo“ – kazao je premijer. Dodao je da vanredno stanje nije predlagao niti bi ga predložio u nekim novim okolnostima jer se pokazalo da Crna Gora ima institucionalni kapacitet, a da su građani pokazali lojalnost i disciplinu.