U organizaciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Dubovac iz Karlovca - Hrvatska, a pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Hrvatskog speleološkog saveza, 29 septembra održan je Festival speleološkog filma na kojem je prikazan i jedan film iz Crne Gore. Radi se o promotivnom filmu “Bljesak tame” autora Željka Madžgalja koji je prikazan u konkurenciji 21. kratkometražnog filma čija je tematika istraživanje podzemlja.

Nagradu publike odnio je film: “Scenes from a village 41-Finding the cave” autora Andrew Norris-a dok je nagrada stručnog žirija otišla u ruke autorima Darka Bakšića i Lovre Čepelaka za film Ekspedicija Lukina jama 2010.

-Film “Bljesak tame” je rađen kao promotivni materijal za prezentaciju katastra speleoloških objekata na području opštine Bijelo Polje. Speleolozi PSK AKOVO su locirali djelimično ili u potpunosti opisali više od 100 pećina i jama na području opštine Bijelo Polje. Film je sniman tokom 2012. u najznačajnijim pećinama u opštini kao što su: Pećina nad Vražjim firovima (Đalovića pećina), Juriško vrelo, Glava Bistrice, pećina Osoja, Novakovića pećina, Glava Ćehotine, Bezdanja, Pećina u Mustafinom dolu. Cilj filma je da pokaže široj javnosti sa kojim prirodnim resursima raspolaže opština Bijelo Polje kada je speleološko blago u pitanju kao i o potrebi njegove zaštite. Osim toga, film govori i o odnosu prirode i speleologa koji pokušavaju da osvijetle tamu svojim istraživanjima. „Bljesak tame“ je zapravo istraživanje tame, istraživanje i razumijevanje prirode podzemlja, kaže autor Željko Madžgalj.

Speleološki film je značajan dio rezultata speleoloških istraživanja, budući da na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora, koji su prije toga bili dostupni samo malom broju ljudi – speleolozima.

Stoga je i snimanje speleološkog filma vrlo zahtjevan i složen projekt, ne samo zbog tehničkih problema vezanih uz to da se snima u mraku, već su podzemni prostori često ogromnih dimenzija, a i uslovi snimanja (i transporta opreme za snimanje) su često tehnički zahtjevni i ometani raznim problemima poput teško pristupačnih i za kretanje složenih kanala, prisutnosti vode, blata, specifičnih mikroklimatskih uslova, riječi su organizatora iz Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Dubovac iz Karlovca koji su ove godine veoma uspješno organizovali ovu značajnu manifestaciju.