Regionalna sajamska manifestacije „Bjelopoljski bazar“ održaće se u nedjelju, 11. oktobra, na gradskom trgu, u organizaciji NVO „Kisjele vode“ i lokalne turističke organizacije.

Svoje proizvode, djelatnost, ideje i kreacije predstaviće oko 45 izlagača iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, a  sajam će biti otvoren u 10 časova, saopštila je za Radio Bijelo Polje Sabina Ramović iz NVO „Kisjele vode“.

„Ovogodišnji sajam biće malo drugačiji u odnosu na prethodne, jer je namijenjen prije svega promociji i predstavljanju suvenira i proizvoda domaće radinosti, mada će naravno biti i drugih tradicionalnih proizvoda naših izlagača iz Bijelog Polja“, kazala je Ramović.

Pored desetak lokalnih izlagača i onih iz crnogorskih opština, na sajmu će učestvovati udruženja žena „Maja Kravica“ i „Priroda“ iz Bratunca, kao i Udruženje žena iz „Vila“ iz Ljubovije.

„Nažalost, neki koji su prethodnih godina bili sa nama, ovoga puta neće učestvovati i to zbog epidemiološke situacije“, dodala je Ramović.

Istakla je i da će tokom trajanja bazara učesnici dobiti priliku da demonstriraju način proizvodnje određenih suvenira i predmeta.

„Bazar je i prodajnog karaktera, tako da će svi posjetioci imati priliku da odaberu nešto za sebe ili njima drage ljude. Takođe, kupovinom ovih proizvoda posjetioci daju doprinos očuvanju tradicije, starinskih i umjetničkih zanata, što je svakako jedan od ciljeva ove manifestacije“, navela je Ramović iz NVO „Kisjele vode“.

Važnost ove manifestacije, kako je kazala Ramović, ogleda se i u uspostavljanju novih partnerstava.

„Ovo je sjajna prilika da se naši izlagači upoznaju sa kolegama iz regiona, da razmijene iskustva, sklope partnerstva, kako bi umreženo djelovali“, istakla je ona.

Naglasila je i da će bazar biti orgnaizovan uz poštovanje svih mjera propisanih od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

„Bjelopoljski bazar“ organizuje se u okviru projekta „Saradnja i kultura za budućnost“, koji se sprovodi u okviru Zajedničkog  regionalnog programa „Dijalog za budućnost“: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za igradnju mira (UN PBF).

Izvor: Radio Bijelo Polje