Milić i Dragana Kuveljić sa svojom porodicom živi u selu Sadici kod Pavinog Polja u Vraneškoj dolini. Obrađuje desetak hektara zemlje, bavi se uglavnom stočarstvom premda imaju mlade i stare zasade raznog voća.

Najveću zaradu im donosi prodaja mliječnih proizvoda pa im mnogo znači poklon koji su dobili od Opštinske službe za poljoprivredu, koja je u cilju pospješivanja mladih bračnih parova da koriste poljoprivredu kao pokretač sopstvenog ekonomskog razvoja, darivala Kuveljićima visokorasnu junicu.

Milić i Dragana su četiri godine u braku i toliko dugo i grade svoj imetak. Milićev otac Neđeljko odijelio im je nekoliko grla koja još uvijek dijele prostor zajedničke stale, u kojoj je mjesto našla i rasna junica.

Dragana očekuje da će im prinova pomoći da dodatno poboljšaju rasni sastav svog stada.

“Dobro nam dođe svaki poklon pa tako i ovaj od opštinske službe koji je došao u pravom trenutku, kada nastojimo da formiramo dovoljan broj grla koja će nam osigurati egzistenciju. U narednih nekoliko godina od junice ćemo dobiti više grla pa ćemo proširiti farmu”, saopštava Dragana.

Milić koji obavlja teže poslove u štali i na imanju, kako bi svojoj supruzi olakašao posao jer, kako kaže, ona treba da brine o njihovo dvoje djece, koja su unijela radost i dodatno zadovoljstvo u dom koji dijeli sa svojim roditeljima”.

“Ranije smo nabavili traktor i priključke koji su nam bili najneophodniji. Kako naš obim proizvodnje raste, tako se i potreba za novom mehanizacijom povećava, pa ćemo nastaviti sa osavremenjavanjem proizvodnje”, dodaje Milić.

“Upravo radimo na proširenju kuće i zajedničke stale tako da nam svaka pomoć dobro dođe, ipak, najviše bi nam značilo da nam opština pomogne da naspemo put do štale koja je od kuće udaljena preko 200 metara. U kasnim jesenjim danima i tokom zime, kada su padavine izraženije, pravi je izazov izvući đubre, privući silažu i dotjerati prikupljeno sijeno. Mlijeko, preko dvjesta litara svakog dana, izvlačimo pomoću improvizovane žičare koja funkcioniše uz pomoć električnog motora, tako da uspon od stale do prostorije u kojoj je smješten laktofriz na taj način savlađujemo”, priča Nedeljko.

Kroz Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja definisane su sve okviri djelovanja i ključni pravci u oblasti poljoprivrede.

“Ove godine smo opredijelili određena sredstva za mlade poljoprivrednike, kao i za mlade bračne parove, a tim povodom smo danas u posjeti gazdinstvu Milića i Dragane Kuveljići. Oni su uspješni u više oblasti, jer su pored stočarstva, posvećeni i voćarstvu”,naglasio je Sekretar Opštinske službe za poljoprivredu Slobodan Mišo Jelić.

Izvor: Radio Crne Gore