Tri osobe sa invaliditetom od februara će započeti radni angažman u Zaštitnoj radionici ,,Zlatne ruke“, u okviru projekta "Norveška za vas", koji je proteklih šest mjeseci realizovala Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS), u saradnji sa lokalnom samoupravom i opštinskim Udruženjem paraplegičara.

Cilj projekta bio je ekonomsko osnaživanje žena sa invaliditetom, a onima koje su uspješno završile obuku, danas su uručeni sertifikati. 

Važnost ovog projekta ogleda se u činjenici da će tri osobe sa invaliditetom dobiti posao, kazao je Armen Čekić, menadžer projekta ,,Norveška za vas.

,,Aktivnosti projekta koji je fokusiran na dodjelu grantova za različite teme iz oblasti ekonomskog razvoja, u bjelopoljskoj opštini otpočele su početkom prošle godine. Kao rezultat toga danas imamo konkretna zapošljavanja ali i veliki broj lica sa invaliditetom koja su, na određeni način, osposobljena da sama funkcionišu na tržištu rada. Vjerujem da će ova saradnja biti nastavljena i ubuduće“ naglasio je Čekić.

Predsjednica Udruženja paraplegičara za Bijelo Polje i Mojkovac, Milka Stojanović, zahvalila se UNOPS-u i lokalnoj samoupravi na podršci i uspješnoj saradnji.

"Izuzetno nam je važno što će od 1. februara tri žene sa invaliditetom biti radno angažovane na poslovima konfekcionar/ka, u našoj radionici. Dobili smo i dvije potpuno opremljene specijalizovane mašine za izradu radnih uniformi, pa se nadam, da ćemo sa kvalitetnom radnom snagom i savremenom opremom u narednom periodu biti konkurentniji na tržištu i postići održivost jedine Zaštitne radionice u Crnoj Gori“, istakla je Stojanović, zahvalivši se i predstavnicima MS-educo, koji su  obavili obuku. 

Samedin Agović, koordinator projekta za Bijelo Polje, kazao je da su zadovoljni rezultatima projekta, koji su omogućili ravnopravniji tretman osoba sa invaliditetom na tržištu rada.

"Sekretarijat je aplicirao za poziv koji je raspisala Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS). Nabavljene su četiri specijalizovane industrijski prilagođene mašine za osobe sa invaliditetom. Potpisan je i ugovor o nabavci repro materijala, i uskoro bi trebalo da počne proizvodnja HTZ opreme, deficitarnog proizvoda u Crnoj Gori. Takođe, u okviru projekta  uspješno smo realizovali i druge aktivnosti, a one administrativne su još uvijek i toku“, naglasio je Agović.

Kosa Knežević, jedna je od tri polaznice projekta koje će od februara biti radno angažovane u Zaštitnoj radionici.  Kako je kazala za Radio Bijelo Polje, tokom obuke stekla je  dragocjeno iskustvo, koje će joj značajno promijeniti život.

"Maksimalno sam se trudila da se što bolje osposobim i što više naučim od naših predavača, i na kraju, taj moj trud i zalaganje se isplatilo. Imaću posao i biću ekonomski nezavisna“, iskrena je Knežević.

Inače, projekat "Norveška za Vas“ finansiran je od strane Vlade Kraljevine Norveške, posredstvom Ambasade u Beogradu, koja je nadležna i za Crnu Goru.

 

Izvor: Radio Bijelo Polje