Kulturno-umjetničkim programom “Dobre knjige, dobri prijatelji”, danas je u Bijelom Polju obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava.

JU Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa NVU Klub kulture, Omladinskim klubom - Bijelo Polje i Romskim klubom kulture pripremila je bogat program u kojem su učestvovali mladi čitaoci i budući stvaraoci.

Svjetski dan knjige i autorskih prava, kako je kazao direktor Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić, još jedna je prilika da se oda priznanje magičnim riječima koje su nas obogatile, ali i da se pošalje poruka, posebno mladima o važnosti čitanja.

„Danas proslavljamo jedan od najvećih čovjekovih izuma – knjigu, koja je najveći izvor informacija, znanja i ideja. Knjigama se prenose poruke kroz prostor i vrijeme, a one najvrednije povezuju veliki broj generacija širom svijeta“, kazao je Musić.

Svjetskim danom knjige proglašen je datum rođenja i smrti mnogih poznatih pisaca. Najčešće se napominje da je 23. april dan smrti dva velikana književnosti, Migela de Servantesa (po gregorijanskom kalendaru) i Vilijama Šekspira, koji je istog datuma i rođen (po julijanskom kalendaru).

Izvor: Radio Bijelo Polje