Opština Bijelo Polje za podsticaj razvoja poljoprivrede opredijelila je 250.000 eura u ovoj godini.

Slobodan Jelić, sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj je kazao da je kroz 14. Mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede planirana podrška poljoprivrednim proizvođačima, a da je najviše novca, 75.000 eura, planirano je za podršku razvoja tržišne proizvodnje mlijeka.

“Pružićemo podršku poljoprivrednim proizvođačima na izrazito ruralnim područjima, ali smo mjerama predvidjeli i sredstva za upravljanje rizicima u poljoprivredi, kao i promociju poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrede” - kazao je Jelić.

On je istakao da je ovim mjerama planirana podrška povrtarskoj i ratarskoj proizvodnji, razvoj pčelarstva, kao i za subvencije za izgradnju novih i rehabilitaciju i modernizaciju postojećih sistema za navodnjavanje.

“Podržaćemo nabavku plastenika, dati subvenciju u nabavci deficitarne mehanizacije, ali i onima koji žele da počnu da se bave poljoprivredom podršku za podizanju zasada voća. Sredstva su planirana i za podršku razvoju tržišne proizvodnje maline, podršku organskim proizvođačima, kao i podršku za preradu mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima”

Jelić je kazao da je novina u mjerama subvencija troškova prevoza putnika - seoskog stanovništa, registrovanim prevoznicima kojima je zbog pandemije koronavirusa ugroženo poslovanje.

Na ovom linku možete pročitati detaljan opis PROGRAMA MJERA ZA PODSTICAJ RAZVOJA POLJOPRIVREDE za 2021. godinu.