Predstavnici projekta STEM edukacija – šansa za mlade gosti su Bijelog Polja, gdje su danas počeli sa dvodnevnim radionicama za učenike srednjih i osnovnih škola iz našeg grada.

Nina Drakulić iz Montenegro robotics-a je kazala da je cilj da mladim ljudima približe prednosti STEM obrazovanja i zainteresuju ih za ovaj vid edukacije kroz praktične primjere. 

„STEM edukacija obuhvata 4 discipline – to su nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika. Takav pristup obrazovanju podstiče kreativnost i divergentno razmišljanje mimo osnovnih disciplina koje obuhvata. Takođe, tu je fokus i na praktičnoj primjeni, da djeca, tj. učenici kroz praktične primjene u samim sistemima mogu da nauče dosta" - kazala je Nina Drakulić iz Montenegro robotics-a.Učesnici radionice upoznali su se sa osnovnim hardverskim i softverskim komponentama Rev roboticsa, odnosno načinom izgrade robota od rev robotics materijala, koji se koristi za svjetsko takmičenje u robotici, pojašnjava Nikola Perović, iz Montenegro robotics-a.

„Djecu smo podjelili u timove i oni će uz našu pomoć, da sastave robota koji će uspjeti da kontrolišu uz pomoć džojstika. I na kraju radionice imaćemo 4 robota koja će djeca moći da testiraju i igraju sa njima. I iz iskustva znam, svaki put, oni su oduševljeni.“

Priliku da učestvuju u radionicama iskoristilo je 12 bjelopoljskih srednjoškolaca, dok je interesovanje bilo mnogo veće.

Učenica Gimnazije Bojana Moračanin kaže da se za radionicu prijavila jer vjeruje da budućnost leži na svijetu robotike, a da je i ranije učestvovala u sličnim radionicama.

"Bila sam u julu na radionici u Podgorici i naučila sam tamo puno korisnih stvari. Mislim da je ovo divno iskustvo koje može mladima koristiti da se opredijele za svoj budući put i posao kojim se žele baviti" - kazala je učenica bjelopoljske Gimnazije.

Pod pokroviteljstvom Crnogorskog telekoma, Montenegro robotics i Politehnika organizuju radionice u 5 gradova u Crnoj Gori. 

Sjutra je u Bijelom Polju STEM radionica za osnovce koji će biti u prilici da, zahvaljujući timu iz Montenegro robotics-a, naprave svog prvog lego robota.