S obzirom na to da će planirane mjere iz programa “Evropa sad” imati negativan efekat na prihode svih jedinica lokalne samouprave, Opština je uradila analizu kojom će po tom osnovu izgubiti između 2.8 – 3.8 miliona eura prihoda.

Zato je veoma važno da se prije usvajanja Budžeta za 2022. godinu u Skupštini Crne Gore definišu konpenzatorne mjere, kojim će se nadoknaditi gubici opština po ovom osnovu, kako bi se obezbijedila održivost lokalnih javnih finansija.

Opština Bijelo Polje podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje životnog standarda građana, međutim ukoliko se bez jasno definisanih mjera oduzimaju prihodi opštinama, koje mogu dovesti do ozbiljnih problema u funkcionisanju organa lokalne samouprave za takvu aktivnost ne možemo dati podršku.

Još jednom pozivamo sve poslanike u Skupštini Crne Gore da prije izglasavanja Budžeta definišu sa Vladom rješavanje ovog problema kako bi se izbjegli negativni efekti na funkcionisanje lokalnih samouprava u Crnoj Gori, posebno onih na sjeveru.