Kulturno-umjetničko društvo „Tekstilac“ novi je član Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, a rukovodilac bjelopoljskog KUD-a, Emir Mehonjić, izabran je za predsjednika Sjeverne regije.

To je odlučeno na sjednici Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, koja je održana u Bijelom Polju, sa ciljem da se još jednom ukaže na neophodnost očuvanja, promocije i unapređenja folklora, tradicije i kulturne baštine svih naroda i narodnosti Crne Gore.

U izjavi za Radio Bijelo Polje, rukovodilac KUD-a „Tekstilac“ i novoizabrani predsjednik Sjeverne regije kulturno-umjetničkih društava, Emir Mehonjić, kazao je da će se zajedničkim zalaganjem truditi da ansamble učine vidljivijim u Crnoj Gori, te da obezbijede sredstva za njihovo funkcionisanje.

„Većina kulturno-umjetničkih društava nije prepoznata na državnom nivou, neka čak funkionišu i kao nevladine organizacije, kako bi uspjela da opstanu. Zato je jako važno da zajednički djelujemo, da se svih 79 društva, koliko ih ima u Crnoj Gori, ujedine i izbore za bolji položaj, s obzirom da smo itekako važan dio kulturnog i umjetničkog života“, istakao je Mehonjić, dodajući da su se Udruženju folklornih ansambala pridružila sva kulturno-umjetnička društva sa sjevera Crne Gore.

Kao novi predjsednik za sjevernu regiju, Mehonjić je poručio da će učiniti sve kako bi kulturno-umjetnička društva, posebno ona sa sjevera, dobila status koji zaslužuju.

„Radićemo na daljoj afirmaciji naših ansambala, kako kroz organizaciju zajedničkih koncerta, kojih će, kako je dogovoreno, biti bar deset na godišnjem nivou, tako i kroz brojne aktivnosti, ukazujući na ulogu društava kao pokretnih muzeja i čuvara bogate tradicije i nasljeđa. Pokušaćemo i da dobijemo podršku, odnosno određena sredstva sa državnog nivoa, kako bi obezbijedili opsatanak svih ansambala, a očekujemo i podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta“, naveo je on.

Mehonjić je podsjetio da KUD „Tekstilac“ broji između 300 i 400 članova, a funkcionišu u osam grupa, s obzriom da su prošle godine formirali i ansambl veterana.

„Međutim, pandemija korona virusa nam je napravila mnogo problema, nekih godinu i po dana nijesmo uopšte funkcionisali, ali posljednjih nekoliko mjeseci uspijevamo da organizujemo rad u manjim grupama, poštujući važeće protiv-epidemijske mjere“, saopštio je rukovodilac KUD-a „Tekstilac“.

Već u martu KUD „Tekstilac“ održaće prvi  koncert ove godine u Bijelom Polju, na kojem će nastupiti i ansambli iz drugih crnogorskih gradova.

„Jer nam je cilj da imamo što više zajedničkih nastupa, da na taj način proširimo saradnju i učinimo je kvalitetnijom“, podvukao je Mehonjić.

On je napomenuo da je KUD „Tekstilac“ zajedno sa još nekoliko kulturno-umjetničkih društava još 2009. godine pokrenuo inicijativu za formiranje Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, ali je istakao i da tek očekuje da u narednom periodu to udruženje posvećenije radi na ispunjenju misije, a to je očuvanje, promovisanje i unapređenje folklora.

Sjednici Udruženja folklornih ansambala Crne Gore, koja je održana nedavno  u Bijelom Polju, prisustvovali su svi predstavnici udruženja sa sjevera, kao i predsjednica tog udruženja, Danijela Bokan.

Udruženju folklornih anasambala Crne Gore pristupila su kulturno-umjetnička društva: ,,Tekstilacˮ iz Bijelog Polja, ,,Vesna” iz Mojkovca, ,,Dugaˮ iz Berana, ,,Vrelo Ibra” iz Rožaja, ,,Bihor” iz Petnjice, ,,Komoviˮ iz Andrijevice i ,,Plavsko jezero” iz Plava.

Izvor: Radio Bijelo Polje