Tokom februara ove godine JU Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ privešće kraju radove na rekonstrukciji depoa Narodne biblioteke.

„Radovi su započeti početkom januara tekuće godine, a obuhvataju  izradu i montiranje novih polica za knjige, postavljanje novog osvjetljenja, krečenje i dr. Depo je već više decenija bio u lošem stanju, a neophodan je za redovno i zakonito funkcionisanje Narodne biblioteke Bijelo Polje kao organizacione jedinice“ – saopšteno je iz Centra za kulturu.

Po zakonu o bibliotečkoj djelatnosti svaka narodna biblioteka mora imati depo, adekvatnu prostoriju koja zadovaljava sve propisane bibliotečke standarde o smještaju, čuvanju i korišćenju knjiga i ostale bibliotečke građe.

„U depou se čuva najveći dio fonda svake biblioteke, pa tako i naše, koji trenutno broji oko 63 hiljada bibliotečkih jedinica. Rekonstrukcijom  depoa Narodne biblioteke ne samo da  će se riješeti jedan višedecenijski problem, već će biti  omogućen nesmetan i zakonit rad biblioteke makar u narednih 30 godina, jer treba imati u vidu da se raznim vidovima nabavki knjiga (kupovinom, poklonom, razmjenom) neprekidno uvećava fond biblioteke  koji zahtijeva novi prostor za smještaj. Zahvaljući rekonstrukciji depoa, ne moramo brinuti o prostoru za smještaj bibliotečke građe, a uz to dobiće se još jedan prostor u okviru biblioteke koji će i u estetskom pogledu izgledati ugodno“ – kazali su iz Centra za kulturu.

Rekonstrukcija depoa odvija se  na osnovu Programa rada JU Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ za 2022. godinu i od sredstava predviđenih budžetom za tekuću godinu. JU Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ će i u budućnosti, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti sa ovakvim i sličnim poduhvatima kako bi građanima Bijelog Polja omogućila što bolju kulturnu ponudu, ali i ugodan prostor u koji će poželjeti da dođu.