Toplifikacija Bijelog Polja jedan je od najznačajnijih projekata čijom će se realizacijom riješiti dugogodišnji problem zagađenja vazduha, ali i obezbijediti kvalitetan sistem grijanja domaćinstava i ustanova u zimskim mjesecima kazao je u intervju za televiziju Vijesti sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Bijelo Polje, Fahrudin Begović.

On je naveo da je optimalno rješenje toplifikacija grada tzv. drvenom sječkom,  što je pokazala i Studija izvodljivosti Evropske banke za obnovu i razvoj iz 2015. godina.

„Postoji dovoljno ostatka drveta u našoj opštini i našim šumama, gdje bi na jednom mjestu imali gradsku toplanu. Drvenu sječku bi mogli da iskoristimo za grijanje javnih objekata, škola, stambenih zgrada koje su skoncentrisane u gradskom jezgru“ – naveo je Begović.  

Begović je istakao da je Studijom izvodljivosti procijenjeno da bi ovaj projekat u prvoj fazi koštao 16 miliona eura, a u drugoj više od 30 miliona. On je naveo da bi realizacija ovog projekta donijela benefite i građanima i naveo primjer da bi grijanje stana od 60 kvadrata za sezonu koštalo oko 400 eura.

„Mi očekujemo da kroz saradnju sa Vladom Crne Gore pronađemo modalitet za realizaciju ovog projekta. Jedan od prvih koraka mora biti izrada tehničke dokumentacije a paralelno sa tim tražiti način za realizaciju prve faze. Da li kroz EU fondove, kapitalni budžet ili privatno javno partnerstvo“ - zaključio je Begović.