Zahvaljujući sredstvima iz IPA projekta u bjelopoljskom Dnevnom centru “Tisa” opremljena je slana soba, nabavljena oprema za neurofidbek i biofidbek terapije, saopštio je direktor ove ustanove Ensad Omerović na završnoj pres konferenciji povodom realizacije projekta “Zajedničkom akcijom do boljih usluga”.

“Osim toga, smo pokrenuli smo i projekat za korisnike preko 27 godina i kroz taj program uključili 15 korisnika. Organizovali smo rad u drugoj smjeni i zaposlili dva stručna radnika, vozača i njegovateljicu, koji su brinuli i radili sa korisnicima u drugoj smjeni” – istakao je Omerović, te da su u okviru ovog projekta za korisnike dosta uradili i za njihove roditelje.

Projekat “Zajedničkom akcijom do boljih usluga” se realizovao u okviru programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020.  

Partner na ovom projektu je Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba “Tahir Taša Delić” iz Novog Pazara, koji je u okviru ovog projekta kupilo kombi vozilo za potrebe mobilnih timova angažovanih u ruralnim područjima u Novom Pazaru, a nabavljena je i oprema za proizvodnju svijeća gdje su ovedene dvije radon radionice.

“Tokom protekle dvije godine sprovedene opsežne kampanje u vezi projekta i njegove promocije, a organizovana su i dva kampa, jedan u Crnoj Gori a drugi u Srbiji na kojima je učestvovalo 20 djece korisnika usluga dnevnih centara u Bijelom Polju Ii Novom pazaru u pratnji njihovih članova porodica” – navela je Delićeva.  

Predstavnik Ministarstva evropskih poslova Crne Gore Mirko Dragaš podsjetio je da je u okviru IPA 2 programa prekogranične saradnje Srbija i Crna Gora do sada podržano 24 projekta, ukupne vrijednosti preko 6, 74 miliona eura iz oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i podsticanja prilagođavanja klimatskim promjenama.

“Pored toga ulagalo se u razvoj turističkih potencijala kroz valorizaciju  prirodnog i kulturnog nasleđa, a sve u cilju unapređivanja standarda i kvaliteta ljudi u programskom području. U narednom periodu se očekuje ugovaranje četiri preostala projekta iz trećeg poziva, tako da će direktan rezultat  ostvaren iz ovog IPA prekograničnog programa saradnje Srbija i Crna Gora biti ugovoreno ukupno 28 projekata” - istakaoo je Dragaš.

Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije, a završava se 31. maja 2023. godine.