Svjetski dan romskog jezika od velikog je značaja za pripadnike ove zajednice, a lokalna samouprava kroz mnoge aktivnosti, pokazuje da je iskreno posvećena integraciji lokalne romske zajednice, kazao je juče sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Haris Malagić.

Svjetski dan romskog jezika obilježen je programom pod nazivom „Pričaj sa mnom“, koji su pripremili i realizovali učenici i nastavnici OŠ “Pavle Žižić” iz Njegnjeva, odnosno učenici i njihovi roditelji iz romskog naselja Strojtanica.

 “Obilježavanje 5. novembra - Svjetskog dana romskog jezika je značajno za naše sugrađane, komšije i prijatelje Rome, koji su ponosni na svoj nacionalni identitet, kulturu i jezik” – istakao je Malagić.

Povodom Svjetskog dana romskog jezika, učenicima OŠ „Pavle Žižić“ u Njegnjevu, školski pribor uručio Miloš Kljajević, rukovodilac Odjeljenja za ljudska i manjinska prava kao još jedan vid podrške.

Romski narod u svijetu govori jezičnim dijasistemom kojeg čini 60-ak dijalekata, nerijetko potpuno različitih. Ipak, većina Roma govori jezikom romani chib (romani ćib).