Zadatak Komisije je da izradi lokalni Program za kontrolu populacije pasa za područje opštine Bijelo Polje u skladu sa zakonom i državnim Programom za kontrolu populacije pasa.

Te da zatim u koordinaciji sa lokalnim i državnim organima zaduženim za ovu oblast sprovede sve potrebne aktivnosti ciju formiranja prihvatilišta za pse za teritoriju opštine Bijelo Polje, kaocprivremenog rješenja, dok se problem trajno ne riješi izgradnjom azila za pse, navodi se u rješenju o formiranju Komisije koje je potpisao predsjednik Opštine Petar Smolović.

S tim u vezi formirana je komisija za izradu lokalnog Programa za kontrolu populacije pasa za opštinu Bijelo Polje u sastavu:
1. Kemal Alić, vd sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, predsjednik Komisije.
2. Duško Ružić, sekretar Sekretarijata za stam komun.poslove i saobraćaj, član
3. Muradif Grbović, direktor Doo , Komunalno-Lim" Bijelo Polje, član,
4. Dušan Drašković, načelnik Službe Komunalne policije, član,
5. Mensur Hajdarpašić, vd sekretar Sekretarijata za izgradnju, član,
6. Haris Šahman, vd sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora, član,
7. Darko Raičević - NVO Lovačka organizacija Bijelo Polje, član,
8. Kerim Zejnilović, Veterinarska ambulanta ,,Vet-Sanus", član,
9. Marko Maslovarić, sekretar Opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje, član:

"Rok za izradu Programa za kontrolu populacije pasa za područje opštine Bijelo Polje je do kraja I kvartala 2024. godine. Komisija je dužna dostavļjati mjesečni izvještaj o preduzetim aktivnostima predsjednikucOpštine" - navodi se u Rješenju.

Opština Bijelo Polje je, kao i vecina opština na sjeveru Crne Gore, suočena sa ogromnim problemom pasa lutalica, koji nisu pod nadzorom zbog nepostojanja azila za pse, te predstavljaju zdravstveni, bezbjedonosni socijalıni - ekološki problem.

"S tim u vezi predsjednik Opštine je formirao komisiju da izradi lokalni Program za kontrolu populacije pasa za područje opštine Bijelo Polje u skladu sa Zakonom i državnim Programom za kontrolu populacije pasa, a da zatim u koordinaciji sa lokalinim i državnim organima zaduženim za ovu oblast sprovede sve potrebne aktivnosti u cilju formiranja prihvatilišta za pse za teritoriju opštine Bijelo Polje, kao privremenog rješenja dok se problem trajno ne riješi izgradnjom azila za pse" - navodi se u Rješenju.