Savjet za zaštitu životne sredine ponovo će se obratiti nadležnim državnim institucijama kako bi pomogli da se riješi problem zagađenosti vazduha u zimskim mjesecima na teritoriji Bijelog Polja.

To je odlučeno na sjednici čija je tema bila zagađenje vazduha u Bijelom Polju.

U zaključcima koji će biti poslati predsjedniku Vlade Crne Gore g-dinu Milojku Spajiću, Ombudsmanu Crne Gore, Eko fondu- Fond za zaštitu životne sredine Crne Gore, Ministarstvu energetike i rudarstva, Centru za ekološka ispitivanja Podgorica,  Skupštini Crne Gore - Odboru za turizam, ekologiju i Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Podgodrica se predlaže donošenje hitnih mjera i to:

  • Otvaranje Kancelarije za ekološku inspekciju u Bijelom Polju.
  • Subvencioniranje smanjenja računa za utrošak električne energije za građane opštine Bijelog Polja za grejnu sezonu 30%;
  • Subvencioniranje zamjene čvrstih goriva na ekološki prihvatljiva goriva;
  • Donošenje Odluke o proglašnju javnog interesa „Projekat toplifikacije Bijelog Polja“, u cilju smanjenja zagađenja vazduha, kao dugoročna mjera.

Tokom sjednice je saopšteno da u Bijelom Polju, naročito tokom sezone grijanja, u vazduhu se registruju prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije PM10 čestica. U decembru su prekoračenja evidentirana tokom 22 dana (dva više nego u Pljevljima) a u novembru 11. Izmjerene su i veoma visoke koncentracije PM 2,5 čestica.                                                                                                                                                          

Sjednici Savjeta za zaštitu životne sredine su prisustvovali Suada Zoronjić, predsjednica i članovi: Demir Mulić, Mujo Mahmutović, Fuadc Kolić, Mevlida Ćatović, kao i predsjednik Opštine Petar Smolović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Armin Sijarić i predsjednik NVO Bjelopoljski Demokratski centar Zdravko Janjušević.

Imajući u vidu važnost ovog problema, Savjet za zaštitu životne sredine će organizovati panel disusiju na temu Problem zagađenja vazduha na području opštine Bijelo polje, koja će se održati u sali Skupštine opštine Bijelo Polje dana 07.02.2024. godine, sa početkom u 12 časova.