JU Muzej Bijelo Polje raspisala je konkurs za 28. Bjelopoljsko likovno proljeće, koji će biti otvoren do 15. marta, saopštio je direktor Željko Raičević.

On je kazao da je manifestacija otvorena za sve, te da pravo učešća imaju kako akademski umjetnici, tako i  autodidakti, talentovani osnovci i srednjoškolci, kao i studenti.

„Vrata Bjelopoljskog likovnog proljeća otvorena su za sve slikare, a pravo učešća imaju zavičajni umjetnici, kao i oni koji su porijeklom iz Bijelog Polja, ali žive i stvaraju van našeg grada. Takođe, mogu se prijaviti i amateri, talentovani učenici, kao i studenti likovnih umjetnosti. Upravo to ovu manifestaciju čini drugačijom i posebnom i zaista je jedna od rijetkih koja pruža priliku  svakom stvaraocu da se izrazi i predstavi svoj rad“, naveo je Raičević.

Direktor Muzeja Bijelo Polje istakao je i da očekuju veliko interesovanje, ali i napomenuo da je propozicijama konkursa predviđeno da se dostavljaju dva rada.

„Konkurs je juče raspisan, a već imamo zainteresovanih, što nas zaista raduje. Svi koje žele da učestvuju radove nam mogu dostaviti u pomoćnim prostorijama iza zgrade Muzeja, a u slučaju da broj radova prevaziđe kapacitet galerije Centra za kulturu, odabraće se jedan od dva prijavljena rada i on će biti izložen“, rekao je Raičević.

Naglasio je i da je manifestacija Bjelopoljsko likovno proljeće takmičarskog karaktera, a o najboljima će odlučivati stručni žiri.

„Svake godine biramo najbolje i dodjeljujemo nagrade, iako nije riječ o velikom novčanom iznosu, vjerujemo da može pomoći slikarima u daljem radu. Članove žirija još uvijek nijesmo odabrali, mada smo već u pregovorima sa nekim potencijalnim. Uvijek se trudimo da to bude neutralan žiri, do sada su to bili uvaženi likovni stvaraoci iz Crne Gore i okruženja, a tako će biti i ovoga puta“, podvukao je direktor Muzeja.

Tradicionalno, Bjelopoljsko likovno proljeće biće održano 21. marta, prvog dana proljeća.

„Ova manifestacija je zaštitni znak našeg Muzeja, polako se bližimo i velikom jubileju, tako da je ovo zaista veliki uspjeh, ne samo za našu ustanovu, već i za slikarsku umjetnost našeg grada“, istakao je Raičević.

Manifestacija Bjelopoljsko likovno proljeće, kako je rekao Raičević,  jedna je od najznačajnijih u Bijelom Polju i početna stanica svakom umjetniku na putu ka uspjehu.

„Zahvaljujući ovoj manifestaciji likovna umjetnost postala je životni poziv mnogih mladih ljudi iz našeg grada, tako da smo uvjereni da će iznjedriti još sjajnih umjetnika. Bjelopoljsko proljeće je zaista zaživjelo i stoji rame uz rame sa svim manifestacijama koje se organizuju u našem gradu“, zaključio je direktor Muzeja, Željko Raičević.