Vlada je najavila otvaranje zajedničke željezničke granične stanice Crne Gore i Srbije u Bijelom Polju, čime će se, kako su kazali, skratiti vrijeme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije i omogućiti nesmetan protok ljudi i robe, kao i povećanje stepena korišćenja transportnih sredstava. To se može vidjeti u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine, prenosi RTCG.

Program je nedavno usvojila Vlada.

Taj projekat, kako se navodi, spada u širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Akcioni plan. Tim dokumentom je, kako se navodi, bila planirana izgradnja zajedničkog željezničkog međugraničnog prelaza između Srbije i Crne Gore.

-Predložena reformska mjera tretira samo jedan granični prelaz, kao zreliji za realizaciju u odnosu na neke druge (na primjer, Tuzi na granici sa Albanijom, koji je takođe dio Akcionog plana), za koje tek treba zatvoriti finansijsku konstrukciju i pokrenuti odgovarajuće procedure nabavki. Ova reformska mjera se može posmatrati i kao dio šireg nastojanja da se podstakne koridorski razvoj i skrati vrijeme prevoza tereta od Luke Bar ka Srbiji - piše u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025.

Najavljeno je da su u toku 2023. planirane završne aktivnosti na izvođenju radova adaptacije i rekonstrukcije stanične zgrade u Bijelom Polju, uređenju staničnog trga, pristupa stanici, kao i ugradnja novog osvjetljenja na svim kolosjecima stanice Bijelo Polje.

U toku 2024. planiran je završetak radova, provjera svih potpisanih protokola, zatim dislociranje državnih organa obje države i početak rada zajedničke granične stanice Bijelo Polje.

Takođe, za 2025. planirana je puna implementacija rada u stanici, uz davanje predloga za poboljšavanje rada. Za realizaciju su zaduženi Ministarstvo kapitalnih investicija i Žaljeznička infrastruktura Crne Gore.

Izvor:RTCG