Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Sekretarijatom za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje, će u ponedjeljak 1. jula 2024. godine od 20.00h do 22.00h, sprovesti drugi tretman zaprašivanja larvi kao i drugi tretman zaprašivanja odraslih formi komaraca u cilju suzbijanja i širenja i prenošenja zaraznih bolesti na teritoriji opštine Bijelo Polje.

Opština Bijelo Polje preko Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj svake godine sprovodi tretmane preventivne dezinsekcije – tretman uništavanja komaraca, sa zemlje, kako larvi tako i odraslih formi, kao jednu od opštih mjera prevencije u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje po rješenju Uprave za inspekcijske poslove–Odsjek za zdravstveno-sanitarnu inspekciju, sprovodi tretmane preventivne dezinsekcije i preventivne deratizacije javnih površina, kao i kanalizacionog sistema i javnih objekata, na teritoriji grada i prigradskih naselja.

Kako su najavili iz ovog Sekretarijata u ponedjeljak će biti sprovedena sistemataska dezinsekcija u gradskoj i prigradskoj zoni što će omogućiti da za kraći vremenski period tretmanom budu uništeni ovi prenosioci zaraznih bolesti.

Usled mjera dezinsekcije koje se preduzimaju da bi se smanjio broj ovih insekata koji prenose zarazne bolesti, veoma je važno zaštititi pčele pošto one spadaju u osjetljivu grupu insekata. Ovim putem apelujemo na pčelare Bijelog Polja da zatvore košnice u datom periodu 1 jula 2024. godine od 20:00 do 22:00 časova.


 

SEKRETARIJAT ZA RURALNI I ODRŽIVI RAZVOJ