Dugometražni igrani film „Sirin“ crnogorskog režisera Senada Šahmanovića, biće prikazan u bjelopoljskom bioskopu 1. i 2. novembra od 20 časova.

Film je imao premijeru na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, nakon čega je prikazan na brojnim festivalima širom regiona, a ovogodišnji je crnogorski kandidat za 96. nagradu Oskar Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji međunarodni film.

Radnja filma „Sirin“ prati Natali (40) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova devedesetih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom budućnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru“, navodi se u opisu filma.

Film rađen prema scenariju Klaudije Botino i Senada Šahmanovića, a uloge tumače: Danica Ćurčić, Mej-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Škreli, Baškim Alaj i drugi.

Ulaznice, po cijeni od 3 eura, mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu, sat vremena prije početka projekcije, odnosno u periodu od 19.00 do 20.00 sati.