Film „Čuvari formule” reditelja Dragana Bjelogrlića na repertoaru je bioskopa Centra za kulturu ove nedjelje.

„Čuvari formule” premijerno su prikazani najvećem evropskom otvorenom filmskom festivalu u Lokarnu, pred skoro 8.000 gledalaca. Film ostvario veliki uspjeh na festivalu u Lokarnu i na festivalima u Sarajevu i Skoplju.

Film je snimljen po motivima romana Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča”.

Radnja filma: U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović.

Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

On predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

Film će biti 9. i 10. novembra od 20 časova.

Ulaznice, po cijeni od 3 eura, mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu, sat vremena prije početka projekcije, odnosno u periodu od 19.00 do 20.00 sati.