Zaključkom br. 01-018/20-1079 od 27.11.2020. godine predsjednik Opštine je utvrdio Nacrt Odluke o Nacrt Odluke o auto-taxi prevozu na teritoriji Opštine Bijelo Polje koji se nalazi na javnoj raspravi od 27.11.2020.god. i trajaće 15 dana.

Na osnovu člana 16 Odluke o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova („Sl.list CG-opštinski propisi“ br.34/11), člana 167 Zakona o lokalnoj samoupravi (Sl.list CG br. 02/18 i 34/19) propisano je da prijedlog Odluke o linijskom prevozu pripremi nadležni organ to jest Sekretarijat za preduzetništvo i ekonomski razvoj  opštine Bijelo Polje i zadužen je za organizovanje i sprovođenje javne rasprave.

Nacrt Odluke o auto-taxi prevozu na teritoriji Opštine Bijelo Polje je objavljen na sajtu Opštine Bijelo Polje www.bijelopolje.co.me, te tim putem su sva zainterosavana lica imala javni uvid u Nacrt  Odluke i mogućnost dostavljanja primjedbi, prijedloga i sugestija, dolaskom u zgradi Opštine i na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., kao i slanjem zahtjeva od strane zainteresovanih lica.

Za sve zainteresovane građane, pravna lica, privrednike, preduzetnike, nevladine organizacije i druge zainteresovane subjekte javna rasprava organizovana je dana 11.12.2020.godine sa početkom u 12h u sali Skupštine Opštine. Na javnoj raspravi održana je diskusija o dostavljenom Nacrtu Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevoz putnika na teritoriji Opštini Bijelo Polje. Javnu raspravu vodio je Samedin Agović rukovodilac Službe za preduzetništvo i ekonomski razvoj sa saradnicom Danijelom Dulović  savjetnicom  saobraćaj, a istoj je ispred lokalne samouprave prisustvovao i predstavnik Sekretarijata za inspekciske poslove Nikola Femić-

Javnoj raspravi prisustvovali su i zainteresovani predstavnik taksi udruženja , predstavnik DOO KORVELA Vasko Veličković, i preduzetnici Suad Nišić, Dejan,Šunjevarić, Mirsad Badžić, Veselin Smolović.

Centralnu javnu raspravu  otvorio je Rukovodilac za preduzetništvo i turizam u Sekretarijatu za preduzetništvo i ekonomski razvoj  Samedin Agović , on je na početku javne rasprave u ime predlagača Odluke uputio kratku pozdravnu riječ prisutnim zainteresovanim licima.Agović je i naveo da je javna rasprava u službi kreiranja kvalitetnije odluke o organiizaciji i načinu obavljanja auto-taxi prevoza na teritoriji Opštine Bijelo Polje, te je istakao važnost argumentovane razmjene mišljenja kao i to da će sve sugestije biti razmatrane i implementirane u navedenu Odluku, ukoliko su u skladu sa Zakonom i u svrsi stvaranja boljeg poslovnog okruženja.Samedin Agović je naveo i značajne stavove novog Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

Za riječ se javio Dejan Šunjevarić, jedan od funkcionera strukovnog sindikata na nivou države, sugerisao je  predstaavnicima predlagača Samedinu Agoviću i Danijeli Dulović, koji su prisustvovali javnoj raspravi u ime Sekretarijata za ekonomski i održivi razvoj, da striktno poštuju stavove iz Zakona-

Preduzetnik Mirsad Badžić imao je nekoliko konkretnih predloga, tražio je da se ubuduće obezbedi veći broj stajališta za taksi vozila, kako bi se omogućio kvalitetniji rad vozača u ovoj oblasti javnog prevoza -Ima nas slovom i brojem trenutno 235 registrovanih taksista, tako da Bijelo Polje ima najveći broj taksista po glavi stanovnika a najmanje parking mjesta.Slovom i brojem samo 30. Zato tražimo da se taj broj za početak poveća za 45, i dobijemo mjesta kod Željezničke stanice u Nedaksuima, zatim željezničke stanice Lješnica, hale Nikoljac, kod Doma zdravlja i Lozničkog mosta, kao i mjesnog centra u Rasovu.

Preduzetnik Suad Nišić rekao je da su im neopravdano uzeli taksi stajalište ispred Robne kuće, a dodijeljena mjesta u jednosmjernoj ulici što, kako je rekoa, nije zabilježeno ni u jednom gradu.

Preduzetnik Veselin Smolović je ukazao na problem divljih taksista koji nam posao uzimaju ispred očiju.Puno je divljih taksista i onih koji nelegalno rade, penzioneri i invalidi stari preko 67 godina. Mora se ovome stati na put-podvukao je Smolović.

Vasko Veličković  predstavnik taksi udruženja DOO „ Korvel“ kazao je da ima dosta nelogičnosti u predloženoj odluci, kao što je da se povratna vožnja mora obaviti praznim vozilom.Naših 70 odsto vožnji je do Kliničkog centra u Podgorici. Ispada da putnika ostavimo, a da se on snalazi drugim prevozom za povratak.Takođe, start mora biti 50 centi, po kilometru isto toliko, a sat čekanja najmanje šest eura.

O javnoj raspravi je sačinjen zapisnik od 12.12.2020. godine, koji čini sastavni dio ovog Izvještaja.

U toku javne rasprave za utvrdjeni nacrt Odluke o auto taxi prevozu na teritoriji Opštine Bijelo Polje pristigla su dva mejla sa sugestijama

Neposredan uvid u Nacrt Odluke  nije zatražilo ni jedno lice

 

 

Rukovodilac sektora za preduzetništvo i turizam

Samedin Agović