Privredna komora Crne Gore u saradnji sa partnerima: Privredna komora Kosova, NVO ETRI i Regionalni biznis centar Berane sprovodi prekogranični projekat “Vještine za održivo zapošljavanje u prekograničnom regionu Crne Gore i Republike Kosovo – Bez granica! (NO BORDERS)”. Projekat je kofinansiran od Evropske unije i realizuje se u okviru Programa prekogranične saradnje IPA Crna Gora – Kosovo 2014-2020 (IPA II), uz podršku Ministarstva finansija - Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) kao Ugovornog tijela. Predviđeno trajanje projekta je do 31.8.2024. godine. Cilj projekta je podizanje nivoa zapošljivosti mladih ljudi (15-30 godina) i žena kroz poboljšanje potrebnih znanja i vještina za zapošljavanje u okviru plaćene tromjesečne obuke kod poslodavaca, kao i unapređenje biznisa koji posluju u pograničnom području.

Cilj poziva: Odabir 5 kandidata koji će učestvovati u plaćenoj tromjesečnoj obuci za turističke vodiče. Cilj kursa je da se budući turistički vodiči/vodičkinje osposobe za obavljanje djelatnosti turističkog vođenja. Ciljna grupa su svršeni srednjoškolci odgovarajućeg usmjerenja ili praktičnog iskustva, žene i studenti i alumni kojima nedostaju praktična znanja i vještine da bi postali konkurentni na tržištu rada, a posebno za djelatnost turističkog vođenja. Po završetku ovog kursa kandidati su spremni da obavljaju slijedeće poslove: turistički vodič/vodičkinja, turistički pratilac, organizator izleta itd.

 O programu obuke: Obuka traje tri mjeseca i izvode je predavači licencirani od strane Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Nakon završene obuke se organizuje ispit. Po položenom ispitu stiče se sertifikat, po osnovu koga se stiče licenca za rad koju izdaje Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. U skladu sa Programom za obuku licenciranih turističkih vodiča, obuka će se vršiti iz 17 predmeta, a sve po Katalogu znanja za predmetnu oblast. Kandidati koji ne posjeduju sertifikat B2 za jezik koji prijavljuju polažu test za utvrđivanje nivoa znanja tog jezika.

Ko se može prijaviti: nezaposlena lica (18-30 godina) i žene iz opština: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Petnjica, Mojkovac, Plav i Rožaje. 

Poželjno je da kandidati imaju:

  • Sertifikat o znanju najmanje jednog stranog jezika, odnosno jezika na kojem pruža usluge vodiča/vodičkinje;
  • Minimum IV stepen školske spreme turističke struke, ekonomske struke ili gimnazije
  • Osnovno poznavanje rada na računaru

Osnovne osobine:

  • komunikativnost
  • sposobnost za timski rad
  • organizacione vještine i fleksibilnost
  • odgovornost

Vremenski period obuke: kraj februara do kraja juna 2024.

Način prijave: Zainteresovani kandidati se pozivaju da se prijave putem prijavnog formulara koji se nalazi na sljedećem linku za prijavu:

https://forms.gle/XYS2YjGLTfKGSYmM6 

Pored prijavnog formulara, potrebno je dostaviti:

 - potvrdu/ dokaz iz Biroa rada o nezaposlenosti;

-  sertifikat o poznavanju stranog jezika (nivo B2 ili više), ukoliko ga kandidat posjeduje

-  potvrdu o stečenom stepenu stručne spreme.

Nepotpune aplikacije se neće razmatrati. Sve dodatne informacije i pitanja u vezi s prijavom, kandidati mogu dobiti putem e-maila : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Rok za prijavu: Prijave za tromjesečnu obuku turističkih vodiča su otvorene do 31.1.2024. godine. Prijave pristigle nakon isteka naznačenog roka se neće razmatrati.

Način odabira kandidata: Odabir kandidata će vršiti Privredna komora Crne Gore i Regionalni biznis centar Berane uz podršku osoblja institucije koja će biti odabrana za pružanje usluga licencirane obuke.

Nakon provjere osnovnih kriterijuma, prednost će se davati kandidatima koji su se prvi prijavili i imaju uredno ispunjenu prijavu.