Premijera predstave "Nobelovci", čiji tekst i režiju potpisuje Obrad Nenezić, održaće u ponedjeljak 2. oktobra u bjelopoljskom Centru za kulturu, sa početkom u 20 sati.

Reditelj Obrad Nenezić govoreći o predstavi, kaže da se “Nobelovci” tiču svakog sloja društva, koji tvori tradicionalni, savremeni ali i nadčovjek - android ili ginoid. “Kad sam pisao ,”Nobelovce” širom regiona su je proglašavali jednom od prvih futurističkih drama, danas je ona samo savremena drama, jer živimo digitalno doba i eru vještačke inteligencije. Upravo u tim sudarima različitosti leži i ono duhovito i dramsko. Ali ono jako otrežnjujuće i drsko, jer svaka era poznaje diskrimaciju i smrtne grjehove. Poznaju čovjeka i nečovjeka, ne u formi nego u suštini. Ovo je duhovita drama poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne. Ovo je drama o čovjeku koji ima turetov sindrom i genijalnost koju pretvara u pobjedu nad primitivnim, u stilu nezaboravnog Džerija Luisa. Ovo je drama koja koja se suprotstavlja mitomaniji da će nas pregaziti vještačka inteligencija, a znamo svi dobro da ništa što je stvorio čovjek u humane svrhe nije opasnije od samog čovjeka”, kazao je reditelj Obrad Nenezić.

Predstavom ”Nobelovci” Bjelopoljsko pozorište otvara novu sezonu i želi da nastavi sa kontinuiranom profesionalnom produkcijom, doprinoseći i težeći dobijanju zasluženog profesionalnog statusa. Bjelopoljsko pozorište djeluje kao producentsko, ali, nameće se potreba za njegovom profesonalizacijom, jer iza sebe ima bogatu stogodišnju tradiciju i zavidan broj svojih uspješnih profesionalnih projekata, te je stoga prirodno, a i neophodno, da sjever Crne Gore ima profesionalnu scenu, a grad koji to zaslužuje je svakako Bijelo Polje”, kazao je producent Jasmin Ćorović. Uvjeren je, dodaje Ćorović, da će “Nobelovci” biti predastava koja će imati dug vijek trajanja, i koju će publika rado gledati širom Crne Gore i regiona.

Jedna od glavnih uloga u predstavi povjerena je Omaru Bajramspahiću, kome nije prvi put da radi sa rediteljem Nenezićem.

- Nije mi prvi put da radim sa Obradom, a do ovog, i kao što će doći do narednih zajedničkih procesa došlo je iz razloga što on poštuje glumca, insistira na glumačkom odnosu i daje glumcu slobodu kreiranja i stvaranja lika. Još ako uz to radite sa veoma talentovanom i ostvarenom ekipom motiv je više - kaže glumac Omar Bajramspahić. Dodaje kako je siguran i da su “Nobelovci” veliki korak ka nečemu višem u estetskom i poetskom smislu.

I za Moamera Kasumovića, rad na ovoj predstavi bio je izazovan, ali istovremeno nagrađujući, “jer smo zajedno istraživali duboke teme i emocije koje likovi prolaze.”

- Nominacija za Nobelovu nagradu je velika stvar, ali mislim da je veća stvar od toga što se ovakav tim okupio u Bjelopoljskom pozorištu da napravi predstavu koja je vrijedna pažnje - kazao je glumac Jovan Dabović.

Glumac Petar Novaković kaže da je na ovom komadu radio i prije desetak godina,te da je jedini iz ekipe u ovoj novoj inscenaciji, zbog čega osjeća i veliku odgovornost i obavezu prema djelu i piscu.

- A posebno prema publici, iz razloga što je ova drama najavila mnogo okolnosti u kojima smo, kao društvo, ogrezli i robujemo im. Vjerujem da je naš cilj da humorom dokažemo ljudsku superiornost nad temom i da će nakon ove predstave život biti lakši i ljepši, barem u našem i vašem doživljaju - istakao je Novaković.

Jedna od glavnih glumica, Slađana Merdović, ističe da je tokom rada na predstavi vladala posebno lijepa, stvaralačka energija.

- Koja će, vjerujem, kulminirati na njenom premijermom izvođenju. Uloga influenserke Margo za mene je bila izazov jer do sada nijesam tumačila ni sličan lik. Izazovi nam iznova i iznova dokazuju da uvijek možemo više od onoga što mislimo da možemo - ističe Merdović.

Scenarista Milivoje Mićo Kovačević vjeruje da su scenografska rješenja, koja su po prvi put na ovakav način postavili u Bjelopoljskom pozorištu takva, da vrlo kompatibilno i sugestivno prate sjajan tekst i sjajnu glumu u ovoj izuzetnoj predstavi.

- Intenzivno smo radili puna tri mjeseca na idejnom rješenju određenh djelova scenografije, dogovarali, usklađivali, dopunjavali, i u konačnom, dobili ono što smo i željeli:jedan moderan ,multimedijalan i sasvim sigurno, gledaocu prijatan ali i iznenađujući scenografski dekor - naglasio je Kovačević.

Muziku u predstavi “Nobelovci” potpisuje Slobodanka Bobana Dabović Đurić, koja kaže da je bila velika satisfakcija komponovati muziku za invetivnu i autentičnu predstavu kakva je ova.

- Beskrajno inspirativna i duhovita drama “Nobelovci” nas uvodi u specifičan svijet jednog intelektualca. Bila je velika satisfakcija komponovati muziku za invetivnu i autentičnu predstavu kakva je ova - naglašava Dabović Đurić.

U predstavi igraju Omar Bajramspahić, Moamer Kasumović, Jovan Dabović, Petar Novaković, Slađana Merdović, scenografiju je radio Milivoje Mićo Kovačević, muziku Slobodanka Bobana Dabović Đurić, producenti predstave su Jasmin Ćorović i Samir Zaimović, majstor svijetla Vlado Tomović, DJ miks i ton Beli Bekan Sadiković, inspicijent Aleksandar Srdanović, scenski majstor Jugoslav Stanić.