Poštovana predsjednice Skupštine opštine,                      

Uvaženi odbornici,

Dobitnici opštinskih priznanja i nagrada,

Dragi studenti,                                                         

Poštovani građani Bijelog Polja,

U ovom svečanom trenutku, kada slavimo jubilej, 76. godina od oslobođenja Bijelog Polja u Drugom svjetskom ratu, izuzetno mi je zadovoljstvo što vas sve mogu srdačno pozdraviti i poželjeti vam dobrodošlicu.

Antifašistička borba i njome izvojevana sloboda najviši je vrh savremene Crne Gore.  Očuvanje tog slobodarskog  ideala dug je prema precima i zavjet budućim generacijama.

Obilježavajući ovaj jubilej, ne možemo a da se ne prisjetimo onih koji su dostojanstveno stajali na braniku otadžbine, ubijeđeni da je njihova ideja jedina ispravna i vrijedna podnošenja žrtve, na čemu im moramo biti vječno zahvalni.

Takođe, želim da istaknem da se naši slavni preci nisu borili samo za antifašističke ideale. Borili su se da bi sačuvali ono što je Bijelo Polje i prije i poslije njih vjekovima gradilo i baštinilo - međusobno razumijevanje, poštovanje različitosti i skladan suživot.  Ideje za koje su se oni borili, utemeljene su u modernoj, evropskoj i građanskoj Crnoj Gori.

Praznik našeg grada je prilika da sumiramo utiske o učinjenom tokom godine na planu njegovog razvoja, što ste imali prilike vidjeti u video prezentaciji.

Uprkos brojnim izazovima koje je donijela najveća epidemiološka kriza, iza nas je godina u kojoj smo pored brige o zdravlju, nastavili da radimo na unapređenju životnih uslova građana u svakom dijelu grada i u svim naseljima.

U prošloj godini uspjeli smo da realizujemo budžet u potpunosti.

Takođe, realizacija kapitalnih projekata je nastavljena uprkos prisustvu pandemije.

Završena je realizacija brojnih projekata iz oblasti saobraćajne, vodovodne, elektro - energetske, obrazovne i kulturne infrastrukture, zašta veliku zahvalnost dugujemo 41. Vladi Crne Gore i Upravi javnih radova.

Nadamo se da će i u narednom period državni organi imati svijest o značaju Bijelog Polja kao administrativnog, kulturnog i ekonomskog središta sjevera naše Države.

Uz kontinuiranu podršku našim poljoprivrednim proizvođačima, kojima smo u 2020. godini, kroz podsticajne mjere isplatili 250 hiljada eura, kreiramo novu etapu privrednog razvoja naše Opštine.

Podršku Opštine Bijelo Polje dobili su i roditelji kroz naknade za novorođenu djecu, besplatne udžbenike do 4 razreda osnovne škole, studentske stipendije i druga socijalna davanja.

Nastavili smo sa redovnošću isplata sredstava prema kulturi, sportu, NVO i svim partnerima koji rade u interesu građana.

Suočeni sa mnogim izazovima u prethodnoj godini, koristim priliku da se zahvalim svim saradnicima u lokalnoj upravi i opštinskim preduzećima, koji su svojim radom i zalaganjem veoma posvećeno i uspješno odgovorili na sve zadatke, ali i odbornicima u Skupštini opštine Bijelo Polje, koje je, uprkos različitim stavovima, povezivala univerzalna nit da su Bijelo Polje i njegov razvoj iznad svega.

Ipak, i nadasve posebnu zahvalost dugujemo zdravstvenim radnicima koji sebe nijesu stedjeli na prvoj liniji borbe sa ovom opakom pandemijom, zato su i zasluzeni laurati najvećeg priznanja za predhodnu godinu.

U 2021. godini planiramo nastavak i završetak svih započetih radova koji će doprinijeti da Bijelo Polje postane moderan planinsko - skijaški  i speleološki centar regiona.

U ovoj godini ćemo pored kapitalnih projekata od državnog značaja početi rad  na kruni urbanog uredjenja gradskog jezgra, izgradnjom gradskog šetališta pored Lima.

Posebno smo ponosni na titulu  *Najtransperetnijeg grada u Crnoj Gori* koji smo dobili u martu 2020.

Za dosadašnji razvoj Bijelog Polja,  uvijek su bili zaslužni ljudi, koji su svojim posvećenim radom i pregalaštvom, ostavili neizbrisiv trag u njegovoj istoriji.

Ovom prilikom upućujem čestitke današnjim laureatima Nagrade 3.januar, dobitnicima plaketa i zahvalnica, kao i najboljim studentima.

Koristim priliku da čestitam novogodišnje i božićne praznike, a svim građanima još jednom  Dan oslobođenja Bijelog Polja. 

 

Hvala na pažnji!